Per 1 januari treedt de werkkostenregeling (WKR) in werking. De werkgever mag – binnen de WKR – 1,2% van haar totale brutoloonsom gebruiken voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan haar werknemers. Daar valt de ‘fiets van de zaak’ onder. Met de introductie van de WKR is een aantal belangrijke basisregels met betrekking tot secundaire arbeidsvoorwaarden gewijzigd:

 • Alle aparte regels voor het onbelast verstrekken en vergoeden vervallen. Het onbelast verstrekken en
  vergoeden van secundaire arbeidsvoorwaarden valt per 1 januari 2015 onder de WKR.
 • De kosten van de aanschaf van secundaire arbeidsvoorwaarden vallen binnen het WKR-budget (1.2% van de
  totale brutoloonsom).
 • De werkgever bepaalt – zoals gewend – het aanbod van secundaire arbeidsvoorwaarden, maar nieuw is dat de
  werkgever ook bepaalt welke bedragen daarvoor worden aangewend, wie hiervoor in aanmerking komt en hoe
  vaak de aanschaf gedaan mag worden. U kunt de fiets dus fiscaal aantrekkelijk blijven aanbieden.

Nationale fiets projecten, bedrijfsfiets, fietsenwinkel Groningen
fietsplan Groningen, fietsenwinkel Giezen tweewielers
fietsplan Groningen, fietsenmaker

Praktijkervaring

Hoe bieden werkgevers die al overgestapt zij op de WKR de fiets aan?
Er zijn vele werkgevers die overgestapt zijn op de WKR en die via Nationale Fiets Projecten de fiets blijven aanbieden als secundaire arbeidsvoorwaarde. Wij zien dit op twee verschillende manieren gebeuren:

 

Voorbeeld 1

Er wordt niets gewijzigd aan de voorwaarden. De voorwaarden van de oude regelgeving worden één op één overgenomen. Ook wordt nog steeds het maximaal te verrekenen bedrag € 749,- gehandhaafd. Spelregels zijn: deelname een per drie jaar mogelijk, werknemers met lease auto’s zijn uitgesloten, minimaal de helft van de werkdagen moet de fiets worden ingezet voor het woon-werkverkeer.

 

Voorbeeld 2

Er wordt onderscheid gemaakt in een gewone fiets en een elektrische fiets. Maximaal te verrekenen bedrag voor de gewone fiets is € 749,- en het maximaal te verrekenen bedrag voor de elektrische fiets wordt verhoogd naar € 1.000,-. Afhankelijk van de hoogte van het WKR-budget stellen werkgevers zelf hun eigen spelregels op. Er zijn bijvoorbeeld werkgevers, waarbij het mogelijk is om ieder jaar een fiets met belastingvoordeel aan te schaffen.

Vrije keuze Het maakt niet uit welke fiets u uitzoekt. Binnen het Fietsplan heeft u de vrijheid om een fiets naar eigen keuze uit te zoeken. Alle A-merken van Nederlandse fietsfabrikanten en importeurs worden geleverd. Er zit dus altijd wel een geschikte fiets voor u bij.

 

Optimaal profiteren van fiscaal voordeel

Het Fietsplan bestaat niet alleen uit de fiets. U maakt het pakket compleet met een fietsverzekering en Fietsbonnen (t.w.v. € 240). Door uw fiets goed te verzekeren, bent u er zeker van dat u altijd beschermd bent tegen diefstal en schade aan de fiets. Ook onderhoud aan de fiets is met het Fietsplan goed geregeld. Dit onderhoud betaalt u met de Fietsbon. Deze bonnen kunt u overigens ook gebruiken om uw fiets te voorzien van leuke accessoires, zoals nieuwe fietstassen of een fietszitje.

Zo profiteert u optimaal van het fiscale voordeel en weet u zeker dat u de komende jaren kunt blijven genieten van uw nieuwe fiets.